Участвайте в нашата анкета

Зърно

По-слабата реколта слънчоглед ще окаже влияние на цените на вътрешния пазар

реколта слънчоглед 2016
12.08.2016 г.
По-слабата реколта слънчоглед ще окаже влияние на цените на вътрешния пазар, сочат анализи на Агро Контрол. Към момента договорките за покупка на маслодаен слънчоглед в Южна България са на нива 650-670 лв./тон без ДДС.

Поради очакваните по-ниски количества обаче, зърнопроизводителите от Пловдивско, Хасковско и Бургаско залагат на минимални продажни цени от 700-720 лв./тон. без ДДС, особено за продукцията с ниво на масленност над 44%.

Осреднените европейски цени на маслодайния слънчоглед в момента се движат на нива около 350EUR/ тон, което е с около 2% по-високо ниво от същия период през изминалата година. Официалните данни за засетите земеделски площи в Европа показват, че ръстът при маслодайния слънчоглед е с 9%, но се очаква спад на добивите заради климатичните аномалии. Въпреки това, в сравнение с рапицата и соята, то производството на слъчноглед в общоевропейски мащаб ще продължи своето плавно увеличение.

Ситуацията в България тази година е по-различна. По оперативно-аналитични данни на Агро Контрол, в страната ни са засети около 8 млн.дка със слънчоглед, а прогнозата за 2016/2017 е площите да спаднат до 7,6 млн.дка.

Реколтата от маслодаен слънчоглед в България през 2016 се очаква да е около 1,68 млн.тона, при по-рано прогнозирани около 1,71 млн.тона. 

маслодаен слъчноглед