Участвайте в нашата анкета

Билки

Увеличава се производството на лавандула, а маслодайната роза поставя рекорд по добиви през 2016

отглеждане на лавандула
20.10.2016 г.
И през тази година продължава положителната тенденция в производството на етерично-маслени култури в България. Увеличава се производството на лавандула, а маслодайната роза поставя рекорд по добиви през 2016. България продължава и през 2016 да е лидер в Европа и на трето място в света по производство и износ на билки.

Произведените количества от маслодайна роза и лавандула нарастват съответно с 44,5% и 7,1%, спрямо предходната 2015-а година. Отчетеното увеличение в производството обаче предизвиква затруднена пазарна реализация, особено при начинаещите в този сектор земеделски производители.

Традиционно високото търсене на маслодайни култури за износ главно в Западна Европа не е реципрочно на бързият темп в увеличението на площите с лавандула и маслодайна роза, сочи справка на Центъра за аграрно развитие в официалните статистики към Областните служби по земеделие в страната.

Въпреки това високите изкупни цени стимулират все повече предприемачи в селските региони да отглеждат лавандула и маслодайна роза. Средните добиви през тази година се движат в диапазона 430 - 520 кг./дка при лавандулата, от които се получава между 5 и 12 кг. лавандулово масло, в зависимост от това на колко години са трайните насаждения. Цената за килограм на едро тази година бе в диапзаона 60-80 лв. Лавандуловото масло се търгува на нива около 80-100 EUR/литър в Швейцария и Франция и 50-55 GBP във Великобритания.

Сериозен проблем върху конкурентното формиране на пазарна цена се очертава реализацията на множество договори на зелено с дестилерии, които обвързват земеделските производители с между 3 и 5 годишни договри за задължителна доставка, което оказва ценови натиск върху произведената продукция.

Основни дестинации за износ продължават да бъдат Франция, Германия, Швейцария, Австрия, САЩ и Япония.

© Позоваването на източник: "Център за аграрно развитие" е задължително!